2017/02/14

Rally Sweden

Text först bilder på slutet, det känns rätt!

Rally Sweden brukar alltid innebära en intensiv ljudhelg och i år var ingen skillnad. Jag är kanske inte den största rallyentusiasten som går att uppbringa men det är ändå roligt att vara en del av ett så stort arrangemang som Rally Sweden är. 
Om jag inte fått allt om bakfoten är det den publikmässigt största årliga sporthändelsen i Sverige. Sen att riksmedia inte nämnder den med ett ord är en annan femma. 

Och att bygga ljudanläggning i skogen i snö och minusgrader är givetvis någonting en ser fram emot hela året. Att sen försöka hålla igång det där i det slagfält som är 10 000 fulla norrmän och finländare är också ett givet nöje. 
Men bortsett från det samt att frysa ihjäl tre gånger om dagen så är det riktigt roliga jobb en hamnar på. 

I år skötte jag ljudet vid Colins Crest. Sommartid, inte mer än ett litet anonymt krön på en usel skogsväg mitt i precis ingenstans. I mitten av Februari, värsta festplatsen med uppbyggda VIP-tält, DJ, storbildsskärm och en fräsig ljudrigg. 

Jag skulle dels sköta ljudet på plats men också leverera ljud till tv-sändningar som streamades ut till de andra rallysträckorna och visades på storbildsskärm. Inte det vanligaste en stöter på inom området liveljud men det är kul att få jobba med sådant också. 

Sen mickade jag också upp vägen (!) alldeles innan hoppet för att kunna trycka på motorljudet från bilarna lite extra när de laddar för fullt. Publiken verkade uppskatta det och det är ju kul att få testa hur olika mikrofoner låter på, rallybil. 

Den största utmaningen var placeringen av mixplats. I en liten kall barack i en sänka bakom scenen.
Det var mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att höra hur ljudet i PA:t lät så en var väldigt beroende av intercom för att veta vad som hände på scenen, på storbildsskärmen och hur allt lät. 
Då och då kunde jag smita ut med en iPad och fjärrstyra mixern och samtidigt höra hur det lät, men i minusgrader leder det till andra utmaningar. Det var på det hela taget lite trixigt men det gick bra. 
Det ledde också till att jag spenderade en hel dag, 10 meter från rallyvägen, och såg inte en enda rallybil. 

Då kablar inte mår bra av rallydubb fick det trixas lite för att få ström från ena sidan vägen till den andra. 


Allt tar lite längre tid på vintern, men bra blev det. 








Scen ur vilken film om andra världskriget som helst