2017/04/25

En dag på jobbet, eller, filmkväll!

Tänkte jag skulle försöka trycka in en video här från helgens äventyr. Det som förhoppningsvis kommer visas är mixningen av första låten (Black Widow Spider) från Top Cats spelning på O´Learys i Örnsköldsvik.
Tog just första låten eftersom det är då det mest akuta händer, om inte något skiter sig grovt under spelningen.

Bordet jag använder är ett Allen & Heath GLD-80

Jag debatterade en stund med mig själv hur jag på bästa sätt skulle förklara vad som händer i videon.
A) Undertexter i videon, B) Röstpålägg, C) Tidsangivelser med info här på bloggen.
Jag testar det sista nu så får vi se hur det blir.
Ni får gärna på något sätt tala om för mig om det fungerade bra eller om ni har någon bättre idé?

Sen har jag inte hittat riktigt rätt än med ljusinställningarna på kameran så det får ni leva med samt att det är värt att ha i åtanke att mikrofonerna i kameran är vänd bort från scenen så ljudet är inte direkt top notch.

Nåväl, då ser vi hur det här blir!



0:07 Mute av, Subgrupp för kompet

0:10 DJ:en på scenen kopplar om kablarna från sin DJmixer till min Stagebox så att det blir mitt ljud som går ut i PA:t

0:17 Mute av. Subgrupp sång

0:20 Eftersom jag inte ser vad DJ:en gör när han patchar om drar jag ner mastern helt innan jag slår av mute på Masterkanalen (LR). För att undvika att få någon smäll i PA:t om han inte är klar, så smyger jag upp volymen när jag ser att signalen från Intromusiken börjar komma in i bordet

0:40 Mute av. Subgrupp trummor. Jag brukar vänta med det här tills trummisen sitter på plats för att slippa diverse skrammel och andra ljud från scenen när bandet gör sig klara.

0:45 Mute av. Subgrupp DCA-grupp effekter.

1:43 Mina ständiga "kolla klockan på telefonen precis innan gig"-ticks

2:20 Bara kikar runt lite i bordet så att alla inställningar är där jag vill ha dem

2:23 Lägger upp Leadsång-micken i mixerfönstret så jag kan vara redo att göra justeringar. Det mest akuta i ett gig är att få sången att höras bra och hur mycket en än skruvar och sliter på soundcheck så kommer det låta annorlunda när lokalen är full av publik.

2:32 Slår på högpassfilter på kanalerna som intromusiken ligger på. Under konserten kommer det lite ljudeffekter på de kanalerna och då vill jag inte ha med massa basljud som grumlar till det för ståbasen.

2:43 Finljusterar nivåerna på elgitarrerna lite

2:56 Slår på delay på sångarens mick. Det här slår jag alltid av mellan låtarna annars låter det rätt muppigt när han bara pratar i micken.

2:59 Justerar volymen på delayet

3:11 Kollar volymen på andra gitarrmickar

3:19 Lyssnar på en mikrofon för att kolla att den låter som den ska

3:38 Går fram mot scenen för att höra hur ljudet är längre fram. Just på det här gigget står jag lite utanför ljudbilden så jag vill kolla hur det låter på fler ställen i lokalen.

3:54 Tyckte det behövdes lite mer pulver i sången

3:59 Vässar även till ljudet på sångmicken lite med EQ:n

4:06 Kollar nivåerna för trumsetet och höjer baskaggen lite

4:30 Justerar volymen på körmmickarna lite

4:51 Random fyllo knuffar till mixern, glad att jag inte hade fingret på mastervolymen just då

5:11 Kollar runt så allt ser bra ut

5:22 Höjer hela sångpaketet pyttelite


5:32 Låten är slut och jag stänger av sångarens delay så han kan säga hej till publiken utan att låta som ett rymdfån

Så, fungerade det här eller blev det fruktansvärt rörigt? Jag insåg att jag nog skulle behöva förklara flera av punkterna lite mer ingående, men en ska ju ha något att göra framöver också.

2017/04/23

Livat i Lycksele, eller, att tvätta badkaret med en rumpa

Då var den andra och sista av helgens spelningar avklarade och vi käkar asfalt som om det vore brie på en hotellfrukost.
Hotell Lappland i Lycksele bjöd på ett riktigt brakkalas och Umeå Scenteknik bidrog med ett välljudande och lättjobbat PA.



Det var gott om folk i publiken och samtliga tycktes vara på rejält festhumör. Återigen var jag utan staket runt mixplats och det höll på att sluta lite jobbigt då två rejäla karlar inneslutna i en mustig björnkram mer eller mindre välte rakt in i mixplatsen och hela bordet sköts en halvmeter bakåt. Lyckligtvis lyckades de inte ställa till något.



Det var skönt att spela på en lite större scen än de senaste spelningarna, även om den inte var jättestor. Men på mindre scener blir det så mycket mer läck direkt från instrumenten på scenen att en tappar mycket av kontrollen över ljudet. Nu fick jag trycka på lite mer och jag fick också mer nytta av att panorera olika ljudkällor vänster och höger i stereobilden. Jag gillar att panorera ganska mycket så att varje instrument får sin plats i ljudet. Jag tycker det gör mixen tydligare så att varje instrument hörs bättre utan att en för den skull behöver trycka upp volymen så att en skjuter öronen av folk.

Kvällen slutade sen i en intensivkurs i höftrullningar med en hel del praktiska tips som t.ex. det gamla "tvätta badkaret med rumpan-tricket". Viktigt med fortbildning.

2017/04/22

Brunt är skönt!

Den här helgen är jag ute och åker med Top Cats igen och denna gången blir det en hel del mil. Igår spelade vi på O'learys i Örnsköldsvik och ikväll är det Hotell Lappland i Lycksele som ska ha sitt. 

Om vi börjar med gårdagen så blev det riktigt bra. Bra med publik och en riktigt trevlig ljudanläggning. Enda jag hängde upp mig på att jag fick klämma in mixplats mitt mellan två bord där det satt gäster och drack öl så jag hade folk som satt och lutade mot mixerbordet på framsidan samtidigt som mina nätta skinkor vilade tryggt i nacken på bakomvarande bargäster.


På första bilden, finfina högtalare av märket L'acoustics. Jag vet att det kommer komma tillbaka och bita mig i häcken men jag har till dags datum inte lyckats bli besviken på ett sådant PA en enda gång. 

Lekte lite med en filmkamera också så eventuellt kan det dyka upp lite videoklipp från gig framöver. Om jag hittar något bra redigeringsprogram och dessutom lär mig hur en gör och DESSUTOM orkar. 

Nu har vi just soundcheckat klart i Lycksele och slappar gärnet på hotellrummen innan det är dags för gig. 
Idag skedde soundcheck under viss tidspress eftersom hotellet var fullt med gäster som skulle ha middag och jag vet inte allt vad det var och det är självklart under sådana förhållanden som saker börjar strula. 
En dator gör inte sitt jobb först och måste efter många om och men startas om och en liten jäkla kabel mellan mixerborder och en extern kompressor, som inte har någon anledning som helst att plötsligt börja krångla, slutar helt enkelt att fungera. Lyckligtvis gick det att reda ut allt och soundchecket klarades av med trygga 30 sekunder till godo. 

2017/04/15

After Ski

Ut på vägarna med Top Cats igen och den här helgen var det Hassela Ski Resort som var målet. Kändes bra att åka till norra snöfria Sverige samtidigt som det kräkte ner ett par decimeter snö över Värmland.

Vi åkte upp dagen innan så vi hade enormt gott om tid för rigg och soundcheck. Jäkligt skönt men det kan också leda till att en "överutnyttjar" tiden och krånglar till allt i onödan bara för att det finns tid och en känner att den behöver utnyttjas.



Nu blev vi avbrutna av att det skulle serveras lunch i lokalen och det var nog lika bra det. Det var en ganska jobbig lokal rent ljudmässigt (och dekormässigt) och jag hade mycket väl kunnat skruva i evighet utan att bli 100% nöjd. De flesta (alla) lokaler låter ändå totalt annorlunda med publik på plats så det är oftast ingen idé att jaga nivåer och sätta den perfekta mixen på soundcheck.
Men jag förberedde mig på att få jobba rätt hårt med att få tydlighet i sången och hålla ljudet nere.

Vi skulle göra två gig under dagen, först ett på eftermiddagens after ski och sen ett "vanligt" kvällsgig. Båda spelningarna blev riktigt bra. Fullproppat med folk som var helt med på noterna och att få tydlighet i sången var plötsligt inget problem alls. Publik i lokalen ändrar allt så fruktansvärt mycket och min nervositet över att orka hålla nere ljudvolymen byttes snabbt till att behöva gasa på rejält för att överrösta det brakkalas som är en entusiastisk after ski.



PA:t (K-Array) skötte sig riktigt bra, gjorde allt jag bad det göra och det täckte hela lokalen riktigt bra tros en lite udda planlösning.