2019/01/31

Ljudteknik - Signalkedjor i verkligheten (Video)

För några veckor sedan gjorde jag en video om hur signalkedjan från mikrofon till mixerbord ser ut, och i den här videon visar jag hur det ser ut i praktiken.


Som vanligt, frågor mm lämnas med fördel bland kommentarer så svarar jag så gott det går.

2019/01/18

Ljudteknik - Mixerbordet 4 (Video)

Och den sista videon i den där lilla serien mixerbordslektioner. Den här handlar om mixerbordets mastersektion. Där en främst styr huvudvolymerna till mixerbordets olika utgångar.


Som vanligt, frågor är mycket välkomna. Och har ni förslag på andra ämnen jag borde ta upp får ni gärna komma med dem också.

2019/01/17

Ljudteknik - Mixerbordet 3 (Video)

I den här videon pratar jag om hur en skickar ljudet åt olika håll. Det som trots allt kanske är mixerns främsta uppgift. Aux-sends, panorering, regeln och den allsmäktiga mute-knappen är ett par viktiga punkter i videon.



Nästa video kommer behandla mixerns mastersektion, där en bland annat styr själva huvudvolymerna. Det är den sista riktigt grundläggande delen innan vi hoppar över på ett lite mer modernt bord.

Som vanligt, frågor mm lämnas med fördel som kommentarer så svarar jag på dem.

2019/01/16

Ljudteknik - Mixerbordet 2 (Video)

Nästa del i den här videoserien med mixerbord. Jag pratar lite om första delarna av kanalstrippen, den där en behandlar ljudet. Saker om preamp, filter och EQ nämns.
Jag insåg när jag skulle prata om det här hur jäkla svårt det är att hitta bra ord för saker och ting då de mesta i den här världen helt naturligt blir på engelska. Det finns ju ingen som på allvar kallar en preamp för förförstärkare ens. 

Men i alla fall. Det kommer bli två delar till efter den här innan jag hoppar över på ett lite mer modernt bord där det blir lättare att gå in i varje funktion och kanske få med lite ljudexempel också.


Som sist, finns det frågor, hör av er...

2019/01/14

Ljudteknik - Mixerbordet 1 (Video)

På juldagen, under ett jobb i Torsby, vinglade det fram en allt annat än nykter tjej till mig, medan bandet på scenen spelar för fullt varpå hon frågar; "Kan du sätta på Crazy Frog?!"
Om det var en hyllning till bandets talang eller hennes berusning vet jag inte, men det är ingen ovanlig situation i det här yrket.

Vad som är ännu vanligare är att någon lustig person undrar om jag verkligen vet vad alla knappar på mixerbordet gör.
Så det är dags för en liten videolektion igen. Inte för att jag på något vis tror att den kommer nå nämnda lustigkurrar, men den kanske sprider lite ljus över den mystiska mixern åtminstone.

Som jag nämner i videon, är du erfaren ljudtekniker gör det säkert ont att se på den här videon. Men jag vill tro att som helt ny i branschen, eller nyfiken på yrket, så kanske en kan få ut något av det. Hade jag varit ny idag så hade jag önskat att det fanns liknande videos.


Hör gärna av er med frågor eller liknande så ska jag försöka svara så gott jag kan.

2018/12/10

Julbord och den speciella fyllan som hör till

Det är något speciellt med en julbordsfylla. Jag vet inte om det beror på att folk rycks med i det totala frosseri som är julbordet och uppvisar samma beteende när de handlar i baren eller om det finns något extra "nu ska vi släppa loss" över hela konceptet julbord. Däremot vet jag att det är sällan jag önskar mig kravallstaket runt mixplats så mycket som när jag jobbar på ett julbord.
Till dags dato har jag för övrigt ALDRIG haft kravallstaket på ett julbord så...

Helgen som gick nu bjöd på julbord på hemmaplan. Komplett med julrock-show med delar av lokalrevyn. Inget som stack ut på det sättet att det blev svårjobbat så över lag ett trevligt jobb. Kan dock verkligen uppskatta att trummisen körde med eltrummor. En kan för all del ha olika åsikter om det, men det går inte att förneka att det sänker volymen på scenen och ger mig mer kontroll. Att basisten dessutom inte hade någon stärkare utan bara hade sin bas linead* och att jag kunde linea elgitarren direkt från stärkaren gjorde att de enda öppna mickarna** jag hade på scenen var sångmickarna.
Väldigt tacksamt då varken scenen i sig eller rummet i stort är särskilt välljudande.
Det var lite kul att köra på det "gamla" mixerbordet igen också. Det här har inte varit ute så mycket sen vi köpte de nya dLive-borden. Men då de var ute på andra jobb så fick jag ta det här. Och det skötte sig ypperligt så var riktigt kul att jobba med det igen.



*Linea/line-a eller hur fasen en nu ska skriva det. Alltså, signalen koppla direkt från instrumentet till mixern med kabel. Det finns ingen mikrofon med i bilden. T.ex. en kabel från ett elpiano rätt in i mixerbordet.

**Öppen mick. Alltså en mikrofon på scenen som aldrig stängs av utan hela tiden skickar ljud till mixern.

2018/12/08

Ljudteknik - Signalkedjor (Video)

Igår gjorde jag en liten videolektion om varför en bör ha koll på signalkedjorna och lite hur en sådan kan se ut. När jag började i den här branschen tyckte jag det var väldigt hjälpsamt att se en signalkedja som en vattenslang. Vattnet (ljudet) börjar rinna vid mikrofonen och sen har en "kranen" vid högtalarna. Sen följer en bara vattnets flöde från mikrofonen och ut i högtalarna.

Det är klart det blir lite mer komplicerat med de digitala mixerbord som används idag då de nästan mer än ett mixerbord, är en dator och då är linjerna inte lika raka längre. Men i grunden är det fortfarande det samma.

Och som jag pratar om i videon. Om inte annat så är sådan här kunskap viktig när något går fel. (Eller för att se till att inget går fel). Har en koll på hur signalkedjan går så blir det mycket lättare att spåra upp var felet ligger så att det snabbt kan åtgärdas.