2016/12/19

Kan du höja sången, jag hör bara trummor?!

Det här kommer bli ett nördigt inlägg, så gott som fritt från skojiga anekdoter, så är det det du är ute efter måste jag nog göra dig besviken.
Vill du lära dig lite om ljud kan du gott läsa vidare.
Nej jag gör inga anspråk på att vara jordens ljudorakel och det jag säger ska inte tas som en absolut sanning. Mer en spänstig kombination av våldsamma förenklingar, erfarenhet, sunt förnuft och en liten nypa kunskap.

"Kan du höja sången, jag hör bara trummor?!"
Spännande frågeställningar som den, eller variationer på det temat, dyker upp någon gång då och då. Och nu i helgen var en sådan gång.

Det kom fram en lagom slirig gentleman för att upplysa mig om att jag minsann behövde höja volymen på sången, där han satt hörde han bara trummor.

Det finns grovt räknat 788 anledningar till varför mannen i fråga hade den upplevelsen, de flesta handlar om att han är för full. Så tror jag dock inte det var i det här fallet, faktiskt.
Det går inte att kategoriskt avfärda alla som har åsikter (och det kommer folk ha), hur publiken upplever musiken är trots allt det jag är där för att ta hand om.
Nedan kommer jag lätt gå igenom att par tänkbara anledningar till mannens upplevelse.

1. Bas = Rånare
Basljud är på många sätt likt en rånare. (Utan att för det dra några liknelser mellan basister och tidigare nämnde yrkesgrupp) Bas trivs helt enkelt i hörn, gärna mörka fuktiga hörn. Om den här mannen satt och lyssnade i ett hörn långt bak i lokalen kommer han troligtvis uppleva basljudet som mycket starkare än vad de mitt på golvet gör.

2. Folk äter ljud
Den här gången var det en dansbana framför scenen, med rätt många som dansande par. Längst bak i lokalen stod borden från julbordet kvar. Det var här bak som mannen satt. Hans öron var mycket lägre i höjd än allt folk som dansade framför honom. Kort sagt, det var väldigt många svettiga kroppar mellan högtalarna och hans öron.
När högre frekvenser (ex sång) träffar ett dansande par tappar det lite energi och när det gått igenom, låt säga 50 kroppar, är det inte mycket ljud kvar. Bas däremot är lite som en bulldozer i det här avseendet. Ska du stoppa bas behöver du bra mycket grövre saker än den genomsnittliga julbordsfrossaren.
Kort sagt, när ljudet väl nådde vår kära lyssnare fanns ingen sång kvar.

3. Syns inte, hörs inte
Det här fallet är väl egentligen mycket likt det ovan. Men en trevlig liten tumregel är att om du inte ser högtalaren så kommer du heller inte höra den.
Självklart kommer du höra ljud, men främst en massa otydliga, grötiga reflexer från väggar och annat skrot. Ja och bas förstås. Alltid bas. Bas bryr sig inte om du ser den eller inte.
Det behöver ju inte vara folk som är i vägen heller. Högtalarna kan peka fel, eller du kan stå alldeles för långt åt sidan eller vad det nu kan handla om.

4. Syns inte, hörs inte (ja igen)
Om frontljuset inte är tillräckligt, så sångarens ansikte (främst mun) inte syns tydligt, kommer folk automatiskt uppleva att sången hörs dåligt. Jag kan inte förklara det, det har inte med ljud att göra. Det är sådana där hjärnspöken.

I helgens fall är jag rätt säker på att det främst handlade om anledning nummer två. Mannen satt långt bak, mycket lägre än allt folk som stod (dansade) framför honom. Hans huvud befann sig långt under var högtalarna nådde.
Vad kunde en ha gjort åt det här då?

1. Högtalarna kunde ha hängts högre upp. Det hade gjort att ljudet nått längre bak i lokalen. I den här lokalen hade det nog å andra sidan inte hjälpt så mycket då det hade lett till att ljudet gått i hinder som hängde från taket istället.

2. Jag kunde ha gasat på sången ännu mer. Det hade kanske (troligtvis inte) gått att med rent våld hamra ljudet genom den dansande hopen. Inte heller helt praktiskt då jag hade haft en hel del brustna trumhinnor, tinnitus och annat svårt fysiskt lidande att svara för.

3. Jamen sluta sitta där bak och fisa, kom fram och häng med i festen!

Nu blev det ett ganska långt inlägg och är du fortfarande med och läser är jag lite imponerad. Det blir frågor på tisdag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar